De top 10 meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool!

Een verstopt riool is een van die problemen die niemand wil tegenkomen. Het kan leiden tot vervelende geuren, overstromingen en zelfs structurele schade aan je huis. Maar wat veroorzaakt eigenlijk een verstopt riool? Laten we eens kijken naar de tien meest voorkomende oorzaken:

1. Vet en olie: Gooi geen vet of olie in de gootsteen. Deze kunnen stollen en zich ophopen in de leidingen, waardoor de doorgang wordt geblokkeerd.

2. Voedselresten: Grote stukken voedsel kunnen vast komen te zitten in de leidingen en zich ophopen, wat resulteert in een verstopping. Zorg ervoor dat je een zeef gebruikt in je gootsteen om voedselresten op te vangen.

3. Haar: Haar is een veelvoorkomende boosdoener, vooral in douches en badkuipen. Het kan zich rond de leidingen wikkelen en een verstopping veroorzaken.

4. Toiletpapier: Hoewel toiletpapier bedoeld is om door te spoelen, kan overmatig gebruik of het doorspoelen van te veel papier leiden tot verstoppingen.

5. Hygiëneproducten: Producten zoals vochtige doekjes, maandverband en tampons mogen nooit worden doorgespoeld. Ze kunnen zich ophopen en een verstopping veroorzaken.

6. Boomwortels: Wortels van bomen kunnen door scheuren in leidingen groeien en deze blokkeren. Het kan een uitdaging zijn om dit op te lossen zonder professionele hulp.

7. Bouwafval: Als er renovaties of bouwwerkzaamheden aan je huis plaatsvinden, kunnen puin en ander bouwafval per ongeluk in het riool terechtkomen en verstoppingen veroorzaken.

8. Verouderde leidingen: Verouderde leidingen kunnen corroderen of breken, waardoor ze gevoeliger zijn voor verstoppingen. Het vervangen van oude leidingen kan een oplossing zijn op lange termijn.

9. Loodgietersproblemen: Soms kunnen fouten tijdens installatie of reparatie leiden tot verstoppingen. Het is belangrijk om met gecertificeerde loodgieters te werken om dit te voorkomen.

10. Vreemde voorwerpen: Kinderen zijn berucht om het doorspoelen van vreemde voorwerpen zoals speelgoed in het toilet. Dit kan leiden tot ernstige verstoppingen die moeilijk op te lossen zijn.

Een verstopt riool kan echt vervelend zijn, maar het begrijpen van de mogelijke oorzaken kan helpen om ze te voorkomen. Zorg ervoor dat je zorgvuldig omgaat met wat je doorspoelt en regelmatig onderhoud uitvoert om problemen te voorkomen. Als je toch met een verstopt riool wordt geconfronteerd, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen om het probleem snel en efficiënt op te lossen. Neem contact op met Riool ontstoppen Alkmaar voor directe hulp! Wil je eerst weten hoe duur het is om een verstopping op te lossen? Bekijk dan deze blog.