Hoe weet je waar de verstopping zit?

Een verstopt riool kan veel problemen veroorzaken in huis. Of het nu gaat om een langzaam afvoerend toilet, een borrelende gootsteen, of nare geuren die uit je afvoer komen, het is belangrijk om snel en effectief te kunnen vaststellen waar de verstopping zich bevindt. Maar hoe weet je waar de verstopping zit? Bij Riool Ontstoppen Alkmaar hebben we jarenlange ervaring en een scala aan technieken om precies dit probleem op te lossen. In deze blog leggen we je uit hoe je de locatie van een verstopping kunt bepalen en welke methoden wij gebruiken om dit proces zo efficiënt mogelijk te maken. Wil je weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn voor een verstopt riool? Bekijk dan deze blog.

Symptomen van een Verstopping

Voordat we ingaan op de specifieke methoden om een verstopping te lokaliseren, is het belangrijk om te weten welke symptomen kunnen wijzen op een verstopping:

 • Langzaam Afvoerend Water: Dit is vaak een van de eerste tekenen van een verstopping. Als water niet goed doorloopt in de gootsteen, douche of toilet, kan dit duiden op een gedeeltelijke verstopping verderop in het systeem.
 • Borrelende Geluiden: Geluiden die uit de afvoer komen, zoals borrelen of gorgelen, zijn meestal een teken van lucht die vastzit in de leidingen als gevolg van een verstopping.
 • Nare Geuren: Als er een vieze geur uit je afvoer komt, kan dit betekenen dat er afval is opgehoopt in de leidingen.
 • Overstroming of Terugslag: Het meest duidelijke teken van een ernstige verstopping is wanneer water begint terug te stromen uit de afvoer, wat kan leiden tot overstromingen.

Methoden om de Verstopping te Lokaliseren

Er zijn verschillende methoden die wij bij Riool Ontstoppen Alkmaar gebruiken om te bepalen waar een verstopping zich bevindt. Hieronder beschrijven we enkele van de meest effectieve technieken:

Visuele Inspectie:

 • Manuele Inspectie: Soms kan een simpele inspectie van de zichtbare delen van het afvoersysteem (zoals de gootsteen, toilet, of douche) aanwijzingen geven over waar de verstopping zit. Dit is meestal het startpunt voor onze diagnose.

Rioolcamera Inspectie:

 • Geavanceerde Technologie: Een van de meest effectieve methoden om de exacte locatie van een verstopping te vinden, is het gebruik van een rioolcamera. Deze speciale camera wordt in de leiding ingebracht en stuurt live beelden naar een monitor. Hiermee kunnen we nauwkeurig zien waar de blokkade zich bevindt en wat de oorzaak is.
 • Voordelen: Deze techniek bespaart tijd en voorkomt onnodig graafwerk of breekwerk, waardoor de reparatie efficiënter en kosteneffectiever wordt.

Elektronische Detectie:

 • Signaalzenders: Bij deze methode wordt een klein apparaatje dat een signaal uitzendt in de leiding gebracht. Boven de grond gebruiken we een ontvanger om het signaal te volgen en de exacte locatie van de verstopping te bepalen.
 • Toepassing: Dit is vooral nuttig voor lange leidingen of leidingen die onder beton of andere moeilijk toegankelijke gebieden liggen.

Hogedrukreiniging:

 • Reiniging en Detectie: Soms kan het gebruik van een hogedrukreiniger niet alleen helpen om de verstopping te verwijderen, maar ook om de locatie ervan te bepalen. Door de waterstroom te volgen, kunnen we detecteren waar de verstopping zich ophoopt.

Luisteren en Analyseren:

 • Geluidstechnieken: Soms kunnen we door goed te luisteren naar de geluiden in het afvoersysteem, zoals borrelende of gorgelende geluiden, de locatie van de verstopping bepalen. Deze geluiden geven vaak aan waar lucht en water door een gedeeltelijke blokkade worden geduwd.

Preventieve Tips om Verstoppingen te Voorkomen

Het is natuurlijk altijd beter om verstoppingen te voorkomen dan ze te moeten verhelpen. Hier zijn enkele tips om je afvoersysteem in goede conditie te houden:

 • Gebruik Zeefjes: Plaats zeefjes in de gootstenen om te voorkomen dat etensresten en ander afval in de afvoer terechtkomen.
 • Vermijd Vet en Olie: Giet geen vet of olie in de afvoer, aangezien deze stoffen kunnen stollen en verstoppingen veroorzaken.
 • Regelmatig Onderhoud: Laat je rioolstelsel regelmatig inspecteren en reinigen door professionals om ophopingen en beginnende verstoppingen vroegtijdig te ontdekken en aan te pakken.

Conclusie

Het bepalen van de locatie van een verstopping is essentieel voor een effectieve en efficiënte oplossing. Bij Riool Ontstoppen Alkmaar maken we gebruik van geavanceerde technieken zoals rioolcamera inspecties, elektronische detectie en hogedrukreiniging om snel en nauwkeurig de oorzaak van de verstopping te vinden en te verhelpen. Met de juiste kennis en gereedschappen zorgen we ervoor dat je rioolstelsel snel weer optimaal functioneert. Heb je last van een verstopping? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen met al je rioolproblemen! Wil je eerst weten wat het kost om een vertstopping op te lossen? Bekijk dan deze blog.

hoe-weet-je-waar-de-verstopping-zit